Energierekening omlaag, hoe doe je dat?

Wonen is duur. Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek besteden Nederlanders gemiddeld een derde van hun inkomen aan woonlasten. Het grootste deel hiervan gaat op aan hypotheek of huur. Maar voor energie zijn we ook een flink bedrag kwijt. Het goede nieuws: bijna iedereen kan hierop besparen.

Besparen op energiekosten

De gemiddelde energierekening in Nederland is ruim € 2.000 per jaar. Het gros daarvan, zo’n € 1.300, gaat op aan gas. Voor elektriciteit bent u jaarlijks ongeveer de helft kwijt. Woont u in een (half)vrijstaande woning? Dan zal de rekening wat hoger uitvallen. In een appartement bent u vaak juist minder kwijt. Saillant detail: ongeveer de helft van uw energierekening bestaat uit energiebelasting.

Isoleren
Omdat de kosten voor gas de komende jaren alleen maar zullen stijgen, is isoleren één van de beste én meest interessante manieren om de energierekening te beperken. Het rendement van isolatie is namelijk erg hoog. Zo verdient vloer- en spouwmuurisolatie zich vaak al binnen enkele jaren terug.

Korter douchen
Ook het aanpassen van uw gedrag kan goed zijn voor uw portemonnee. Door korter te douchen bespaart u op energiekosten én op water. Gemiddeld douchen we vijf keer per week negen minuten. Kort dat in tot vijf minuten en u bespaart zo’n € 50 per persoon per jaar

Waterbesparende douchekop
Nu we het toch over douchen hebben: ook met een waterbesparende douchekop van slechts een paar tientjes gebruikt u minder energie en water. Voor een gezin met twee kinderen kan dat wel € 100 per jaar schelen!

Led-lampen
Led-lampen zijn de meest energiezuinige lampen die momenteel te koop zijn. Een led-lamp gebruikt slechts 15% van de energie van een gloeilamp en is 20% zuiniger dan een spaarlamp. Bijkomend voordeel is dat led-lampen lang meegaan. Een simpele led-lamp kost ongeveer € 3.

Stekkers eruit
Veel apparaten hebben een stand by-stand. Maar die is niet gratis! Zet uw tv, decoder, radio, dvd- of blue rayspeler en andere apparaten daarom echt uit of trek de stekker uit het stopcontact. Dat geldt ook voor stekkers van opladers voor uw telefoon, tablet of laptop. Dat scheelt al met al toch weer een paar tientjes per jaar én helpt het milieu!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.