Pensioenfondsen willen kortingen voorkomen

Vier grote Nederlandse pensioenfondsen werken aan een plan om pensioenkortingen in 2020 te voorkomen. In oktober willen zij om tafel met de sociale partners en minister Koolmees.

De dekkingsgraden van Ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenfonds Zorg en Welzijn zijn half september gedaald tot onder de 90 procent. Ook andere pensioenfondsen zitten in de zogenoemde 'gevarenzone'. Volgens de huidige regels is de kans daardoor groot dat ze volgend jaar moeten korten op de pensioenen. Maar daar zijn ze het niet mee eens.

Vermogen verdubbeld
Het ABP zag zijn vermogen in de afgelopen tien jaar verdubbelen. Volgens voorzitter Corien Wortmann is het daarom onverklaarbaar dat de pensioenen volgend jaar omlaag zouden gaan. Samen met met Zorg en Welzijn en de metaalfondsen PME en PMT is het ABP nu op zoek naar een oplossing.

Hoger rendement
Oorzaak van de dreigende verlaging zijn de rekenregels van De Nederlandsche Bank (DNB). Omdat de rente laag is, moeten de pensioenfondsen voor hun rendementen rekenen met lage winsten. Maar omdat ze ook in aandelen en obligaties beleggen, is hun feitelijke rendement veel hoger. Ze mogen dit echter niet meenemen in hun berekeningen.

Niet rijk rekenen
Directeur Klaas Knot van DNB vindt dat terecht. Hij is bang dat de fondsen zich rijk rekenen als ze deze resultaten laten meetellen. De fondsen beamen dat 7% in de toekomst misschien niet haalbaar is, maar 4% wel. In dat geval zou hun toekomstige situatie er op papier al een stuk rooskleuriger uitzien dan nu.

Overtuigen
De samenwerkende fondsen willen hun plan in oktober voorleggen aan werkgevers- en werknemersorganisaties en aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die laatste moet ervan overtuigd worden dat er een ander rekensysteem moet komen. Koolmees heeft eerder al gezegd dat hij kortingen liefst wil voorkomen, maar lijkt vooralsnog geen voorstander te zijn van het enkel aanpassen van de rekenrente.

Meer informatie
Heeft u vragen over dit bericht? Neem dan gerust contact met ons op.07-10-2019
Kvk nummer 82675031| WFT nummer 12048400| Disclaimer | PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Onze website plaatst geen tracking cookies. Geïntegreerde (social) media als Facebook, YouTube of AddThis kunnen bij gebruik ervan dat wel doen.

Wat zijn cookies?

Een cookie is een klein tekstbestand dat door een website op uw apparaat (computer, tablet of mobiele telefoon) wordt geplaatst.

Hoe wij cookies gebruiken

Wij plaatsen uitsluitend functionele cookies voor een optimale werking van de website. Bij uw volgende bezoek worden de cookies gebruikt om u te herkennen en dat maakt een volgend bezoek aan onze website gemakkelijker.

Cookies van derden

Bij de cookies die via onze website worden geplaatst, kunnen cookies van andere partijen zitten. Deze cookies meten bijvoorbeeld het gebruik van onze website. Deze zogenaamde statistische cookies geven ons inzichten waarmee wij onze website vervolgens verder kunnen optimaliseren om zo de gebruikerservaring van bezoekers te verbeteren. Deze inzichten gebruiken wij uitsluitend ten behoeve van onszelf en er worden geen gegevens gedeeld met derden zoals bijvoorbeeld Google.

Verder treft u buttons aan van bijvoorbeeld Addthis, Facebook, Twitter of LinkedIn. Met deze buttons kunt u informatie van onze website delen. Ook is het mogelijk dat er video's van YouTube op onze website staan of applicaties van andere partijen. Hiervoor worden cookies geplaatst vanuit deze (social) media. Wij hebben daar geen invloed op. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de privacyverklaringen van deze (social media)kanalen. Daarin staat wat zij met de (persoons)gegevens doen die zij via dit soort cookies verwerken.

Uitschakelen cookies

U kunt het gebruik van cookies uitschakelen. Let erop dat u de instellingen apart voor elke browser en apparaat dat u gebruikt moet aanpassen. Hoe u uw instellingen kunt aanpassen, verschilt per browser. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser.

Wees u ervan bewust dat als u geen cookies wilt, wij niet meer kunnen garanderen dat onze website helemaal goed werkt. Het kan zijn dat enkele functies van de site verloren gaan.

Slotopmerkingen

Wij zullen deze verklaring af en toe aan moeten passen, omdat bijvoorbeeld onze website of de regels rondom cookies wijzigen.

Top